Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ημ/νια : 24/5/2012

  Τσέτσος Ιάσων - Δημήτριος
Παπαδομανωλάκης Παναγιώτης
Βαμβακούσης Χρύσανθος


**Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Κουρουμπλής αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πιό λαοφιλείς παρουσίες της νέας Βουλής κυρίως λόγω της ρήξης του με την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην απόφασή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, η οποία είχε και ως αποτέλεσμα την διαγραφή του από το κόμμα. Στην συνέχεια πολιτεύτηκε ως ανεξάρτητος βουλευτής και εντάχθηκε επίσημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις 9 του Απρίλη. Στις εκλογές της 6ης Μαίου εκλέχθηκε βουλευτής στην Β' Αθηνών αποσπώντας 3.396 ψήφους.

Η συνέντευξη έγινε τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές και την ανάδειξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 16,8 %. Ο ίδιος μας υποδέχθηκε στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά Αττικής. Από νωρίς το πρωί του τηλεφωνούσαν φίλοι και πολιτικοί συνεργάτες για να τον συγχαρούν για την εκλογική του νίκη και να ακούσουν την άποψή του για τα πολιτικά τεκταινόμενα της ημέρας. Η συζήτηση κύλισε σε φιλικό κλίμα γύρω από την πολιτική του σταδιοδρομία, τα παιδικά του χρόνια, τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών και την πολιτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Άνθρωπος απλός και προσιτός. Αφού μας κέρασε καφέ, ξεκινήσαμε την συζήτηση.




- Μιλήστε μας για τις απαρχές της πολιτικής σας σταδιοδρομίας. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά από τα νεανικά σας χρόνια και στη συνέχεια να ενταχθείτε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ; 
- Προέρχομαι από προσφυγική ποντιακή οικογένεια με βενιζελικές πολιτικές ρίζες. Ο πατέρας μου ήταν βαθιά δημοκράτης. Εκείνη την εποχή τα προβλήματα της προσφυγιάς πολιτικοποιούσαν τον κόσμο. Σε ηλικία 7 ετών έχασα το φώς μου από γερμανική χειροβομβίδα του 'Β Π.Π., ένα από τα απομεινάρια που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί για να τους ''θυμόμαστε''. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική μου διάπλαση. Το '74 εντάχθηκα στο νεοιδρυθέν τότε ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όταν μπήκα στη Νομική Αθηνών είχα πάρει πλέον την απόφαση να ασχοληθώ με την πολιτική. Είμαι ερωτευμένος με την πολιτική.


- Κατά την περίοδο ’93-’96 διατελέσατε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας. Στη διάρκεια της θητείας σας δημιουργήθηκε πλήθος κοινωνικών υποδομών. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ κοινωνική πολιτική που θα ευνοεί τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Πως όμως θα βρεθούν λεφτά για κάτι τέτοιο; 

- Η απόφαση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου να βάλει στην θέση αυτή έναν άνθρωπο τυφλό ήταν πράγματι ανατρεπτική. Με τους τότε συνεργάτες μου εκπονήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα στα πλαίσια του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Όταν υπέβαλα το πρόγραμμα ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε οτι ήταν εξωπραγματικό. Τελικά δεν πίστευαν στα μάτια τους οι παράγοντες του υπουργείου όταν πήραμε τα 39 δις και έγιναν όλες αυτές οι υποδομές, τα κέντρα υποστήριξης ΑΜΕΑ σε 32 νομούς, κέντρα φυσικής αποκατάστασης σε 12 νομούς, αύξηση της επιδοματικής πολιτικής για τα ΑΜΕΑ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» προγράμματα για πολύτεκνες οικογένειες κ.α. Μιλάμε δηλαδή για μια προσπάθεια αναγεννητική. Σε αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους θεωρώ τις κοινωνικές δαπάνες αναπτυξιακές και όχι παθητικές.
Αυτή τη περίοδο που απειλείται η κοινωνική συνοχή πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Θεωρώ ότι ακόμα και οι δαπάνες που καταβάλλονται δεν αξιοποιούνται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνει ένα μοντέλο αναδιάταξης και στελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και σε επίπεδο κοινωνικής εργασίας στηρίζοντας ψυχολογικά την οικογένεια, αλλά και εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα των σισιτίων και του υποσιτισμού. Μέσα από τη κρίση πρέπει να βγάλουμε τη κοινωνία ολόκληρη, να μην αφήσουμε πίσω κανέναν!


- Πως είναι να βλέπετε το κόμμα με το οποίο πολιτεύεστε από τα νεανικά σας χρόνια σε αποδόμηση;

- Δεν είναι ανερμήνευτο αυτό. Το κόμμα μου το μετέτρεψαν σε τροχόσπιτο και το μετέφεραν σε περιοχές νεοφιλελεύθερες. Δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ της κοινωνίας που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου. Αυτοί είναι αλλού, εμείς είμαστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ το παλιό, το κοινωνικό, εκείνο για το οποίο δεν διανοούμαι ότι ο επικεφαλής του θα έλεγε τους Έλληνες τεμπέληδες και διεφθαρμένους.


- Στις πρόσφατες εκλογές ο μεγάλος νικητής ήταν ομολογουμένως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, o οποίος βγήκε δεύτερος τετραπλασιάζοντας τα ποσοστά του ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ πήρε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Τόσους μήνες μετά τη διαγραφή σας αισθάνεστε δικαιωμένος για την αντιμνημονιακή σας στάση;
 


- Αυτό θεώρησα σωστό και δεν δίστασα να το κάνω. Δεν κοίταξα πίσω. Η διαγραφή μου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, καθώς ήδη με θεωρούσαν όπως λέγανε ''απασφαλισμένη χειροβομβίδα'', διότι από τη πρώτη στιγμή διαφωνούσα σε πολλά. Πήγα ενάντια στα συμφέροντα. Δεν ψήφισα ούτε τα 100 εκατ. που δώσανε στο Μέγαρο Μουσικής, παρόλο πολλοί συνάδελφοι και πρώην σύντροφοί μου με συμβούλευαν ότι θα ανοίξει πόλεμος με το συγκρότημα Λαμπράκη, γιατί αισθανόμουν ότι δεν μπορούσαμε να δώσουμε τα χρήματα αυτά ενώ την ίδια ώρα κόβαμε επιδόματα από ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν ψήφισα ακόμα το άρθρο 19 για τις εγγυήσεις των τραπεζών και βεβαίως διαφώνησα με την νομιμοποίηση των 6,5 δις της αρπαγής των αναλωσίμων, για τα οποία όλοι ξέραμε ότι ούτε το 40% δεν ήταν αληθινά. Έτσι πήρα αυτήν την απόφαση και κράτησα αυτή τη στάση μέχρι σήμερα γιατί δεν ένιωθα καμία ψυχική πλέον σχέση με αυτόν το χώρο και αυτούς τους ανθρώπους που ασκούσαν την εξουσία και οι περισσότεροι αποδείχτηκαν πιο νεοφιλελεύθεροι και από τον κ. Μάνο.


- Δεδομένης της απήχησης της πρότασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για μια κυβέρνηση αριστεράς και των χθεσινών δημοσκοπήσεων που το δείχνουν να κινείται στο 27,8%, πώς θα καταφέρει να κρατήσει αυτό το ποσοστό και να το αυξήσει μετά τη μη επιτυχία της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο κ. Τσίπρας;

- Για να είμαστε ρεαλιστές, ένα κόμμα με 50 βουλευτές δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση. Ο στόχος και ο σκοπός του συστήματος και από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ήταν να βάλουν στο παιχνίδι τον Τσίπρα και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί βλέπουν μια δυναμική την οποία θέλουν να αναστείλουν. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή παρουσία στο κοινοβούλιο για να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά. Η χώρα πρέπει να πάει σε μια νέα εκλογή για να αποσαφηνίσει ο κόσμος τη θέση του. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στο δέλεαρ της εξουσίας, ούτε έχουμε λογική αυταρέσκιας να γίνουμε υπουργοί και πρωθυπουργοί. Μόνον όταν ο λαός το κρίνει θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Να είστε βέβαιοι ότι ήδη και μόνο από αύτη την εξέλιξη η Ευρώπη βρίσκεται σε προβληματισμό εάν θα ανακαλέσει ορισμένες πολιτικές της. Αν ο κ. Σόιμπλε νομίζει ότι είναι αυτοκράτορας στην Ευρώπη και εμείς αφρικανική χώρα θα του πούμε για άλλη μια φορά ΟΧΙ.

-Τη ψήφο στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α την λαμβάνετε ως ψήφο διαμαρτυρίας ή ψήφο εξουσίας;

- Πιστεύω ότι συνειδητά πλέον ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού εμπιστεύεται μια προσπάθεια νέων ανθρώπων με ορμή, πατριωτισμό και πείσμα. Η πατρίδα δεν έχει πια ανάγκη από πεφωτισμένους δεσπότες, αλλά από τίμιους και εργατικούς πατριώτες που θα νοιάζονται το διπλανό τους πολίτη που ζει το μαρτύριο της ανέχειας, της φτώχειας, ακόμα και της πείνας. Τώρα για πρώτη φορά υπάρχει η θέληση για πραγματική αλλαγή και καταδίκη όλων αυτών που κατέστρεψαν τη χώρα.


- Υπάρχει περιθώριο σύγκλησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις δεδομένης της άρνησης του Κ.Κ.Ε και των πρόσφατων δηλώσεων Κουβέλη;

- Μετά τις εκλογές θα αλλάξουν πολλά και στο ΚΚΕ και σε όλους και τότε θα σχηματίσουμε καθαρή αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός. Με αυτή τη κυβέρνηση θα διαπραγματευτούν οι κύριοι στην Ευρώπη.


- Σας έχουν αποκαλέσει κόμμα δραχμής, κόμμα που αποβλέπει στη χρεωκοπία της χώρας, πρόσφατα μάλιστα ξένα ΜΜΕ σας χαρακτήρισαν «ακροαριστερούς». Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;

- Αν δεν τους είχε τρομοκρατήσει το γεγονός ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι σήμερα δεύτερο κόμμα δεν θα τα έλεγαν αυτά. Αφού είμαστε τέτοιο κόμμα γιατί μας ζητάνε και καίγονται να μπούμε στη κυβέρνηση; Αυτά είναι παραμύθια. Τα ίδια έλεγαν και για τον Ανδρέα Παπανδρέου το ’81. Αυτοί που μας χαρακτηρίζουν έτσι το μόνο που καταφέρνουν, είναι να θυμώσουν το λαό πιο πολύ. Όλο και περισσότεροι θα ψηφίσουν Τσίπρα στις επόμενες εκλογές.


- Ποια είναι η θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απέναντι σε αυτούς που λένε ότι η καταγγελία του μνημονίου θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε άτακτη χρεωκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, από όπου ο μόνος κερδισμένος θα είναι το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο με καταθέσεις στο εξωτερικό και όχι ο ελληνικός λαός;

- Πριν λίγο με πήρε στο τηλέφωνο ένας άνθρωπος και μου είπε ότι απέλυσαν τον ίδιο και τη γυναίκα του, ενώ μένουν στο ενοίκιο με τα δύο παιδιά τους. Αυτόν τον άνθρωπο τον νοιάζουν αυτά που λέγονται; Όχι! Τα κράτη άλλωστε δεν χρεοκοπούν, κάνουν στάση πληρωμών. Ακούσατε ποτέ κανέναν από αυτούς τους χυδαίους υποτακτικούς να βγει και να τους πει ότι εαν η Ελλάδα καταστραφεί θα είναι μεγαλύτερη η καταστροφή για εκείνους; Η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί αλλά δεν θα πεθάνει, αυτοί όμως θα χάσουν. Ο Πρόντι είπε ότι όποιος τολμήσει να οδηγήσει την Ελλάδα εκεί θα καταστρέψει ολόκληρη την Ευρώπη.
Αυτοί που ψήφισαν το Μνημόνιο και τους μισθούς Βουλγαρίας μας οδηγούν σε ολική καταστροφή. Δεν είναι σε θέση να σώσουν την Ελλάδα. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια αναγεννησιακή προσπάθεια, ένα μήνυμα ελπίδας. Γιατί η χώρα μας έχει ορυκτό πλούτο, τον οποίο ΔΕΝ πρέπει να παραδώσουμε στους ξένους για ένα ξερό κομμάτι ψωμί.


- Μέτα το μεγάλο κύμα αποχής των νέων στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, φέτος φαίνεται οι νέοι να έδωσαν δυναμικό παρόν στις κάλπες. Πιστεύεται ότι αυτό επηρέασε καταλυτικά το αποτέλεσμα;

- H πρώτη ομιλία στη πολιτική μου διαδρομή ήταν ως πρωτοετής φοιτητής στη Νομική και είχε το τίτλο «Οι Έλληνες νέοι είναι σήμερα περισσότερο θαρραλέοι και υπεύθυνοι». Πιστεύω στα νέα παιδιά και μιλώ μαζί τους.Οι νέοι έχουν μέσα τους αισθητική, ευαισθησία και αγάπη, αλλά και τα περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη γενιά. Ζουν το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας, αναγκασμένοι να ζουν κάτω από το οικογενειακό περιβάλλον χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν τα δικά τους φτερά. Οι νέοι έδωσαν πράγματι ένα δυναμικό παρόν και εγώ τους καλώ να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικό. Δεν μπορεί να αφήσουν σε εμένα τη τύχη τους, αλλά να την πάρουν πάνω τους και να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη προσπάθεια ειρηνικής επανάστασης για να αλλάξουμε τα πάντα, ακόμα και νοοτροπίες και συμπεριφορές και σχέσεις. Όλα ξεκινάνε από τις επιλογές που κάνουμε και πιστεύω ότι οι νέοι στις εκλογές που έρχονται θα πάρουν πάνω τους την υπόθεση αυτής της ανατροπής, ψηφίζοντας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


- Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε την ραγδαία άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Δεν έχουν ευθύνη τα κόμματα που κυβέρνησαν αλλά και η αριστερά για την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής τους;

- Πιστεύω ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της κοινωνικής ανασφάλειας και συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ιδιαίτερα μάλιστα η Γερμανία, γιατί η Ευρώπη έχει πληρώσει με πολύ αίμα τους εθνικισμούς. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη της ανθρωπιάς για όλο τον κόσμο και όχι των εθνικισμών, των ακροτήτων και της εξαθλίωσης.
Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, η πιο καθαρή θέση είναι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εκπέμπει βέβαια μια ανθρωπιά, καθώς δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει να τους πνίξουμε στο Αιγαίο. Ποιος φταίει όμως που η χώρα έχει μετατραπεί σε αποθήκη κατατρεγμένων ψυχών; Μιλάμε για υγειονομική βόμβα. Τα κέντρα που κάνουν τώρα γιατί δεν τα έστησαν στα σύνορα, για να γίνονται έλεγχοι και εμβολιασμοί; Και αφού η Ευρώπη αφήνει τη Τουρκία να τους περνάει, να δώσει και απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν αυτά. Αυτό το θέμα ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα στη Βουλή όταν ανέλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ τη διακυβέρνηση το 2009 και μου έλεγαν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αυτοί φέρουν τις μεγάλες εγκληματικές ευθύνες για ό,τι έχει συμβεί στη χώρα. Αυτό που λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι να τροποποιηθεί η συνθήκη Δουβλίνο 2, η οποία λέει ότι στη χώρα που θα μπει ο μετανάστης εκεί θα μείνει. Γιατί κύριοι Ευρωπαίοι που μιλάτε για ανθρωπισμό δεν δίνετε καμία άδεια ασύλου σε αυτούς τους ανθρώπους και τους χρεώνετε στην Ελλάδα;


- Ποια είναι η στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στα εθνικά, γιατί σας κατηγορούν ότι δεν έχετε ατζέντα σε αυτά τα θέματα;

- Ένα πράγμα που θα ζητήσουμε από την ΕΕ είναι μας διασφαλίζουν τα σύνορα. Τέρμα πια το παραμύθι! Τόσα χρόνια μας δίνουν δάνεια και μας λένε ότι το 50% θα πάει σε εξοπλισμούς. Μπορούν να μας πουν πόσα έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια σε άχρηστα όπλα; Δισεκατομμύρια. Αν μας θέλουν στην Ευρώπη θα πρέπει να μας διασφαλίσουν, αλλιώς αν μας βγάλουν την επόμενη μέρα θα μοιράσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα φύγουν από εδώ και θα πάνε στην Ευρώπη. Άμεση προσβολή της συνθήκης Δουβλίνο 2.


- Εθνικό ζήτημα είναι και η απαίτηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Μάλιστα είστε στην ειδική επιτροπή που συνέστησε η Βουλή. Θέλετε να μας ενημερώσετε για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά την ήττα μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;

- Μελέτησα καλά το θέμα και πήρα τη πρωτοβουλία για να γίνει όλη αυτή η προσπάθεια στη Βουλή. Το υποτελές σύστημα δεν τόλμησε ποτέ να διεκδικήσει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα σε αυτή την υπόθεση. Το 1965 ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφτηκε τη Βόννη με ένα υπόμνημα της τότε κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου. Το ’67 έγινε μια διακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας που αναγνωρίζει το κατοχικό δάνειο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις αποζημιώσεις, αλλά είναι μια διακρατική σύμβαση που δεν υλοποίησε ποτέ η Γερμανία, παρά μόνο εν μέρει ο Χίτλερ.
Με τη συμφωνία του ’53 είχαμε πει ότι θα υλοποιούταν το σχέδιο καταβολής των αποζημιώσεων μόλις συνενωθούν οι δύο Γερμανίες. Όταν αυτό έγινε το ’91-’92 στη συνθήκη υπήρχε μια παράγραφος που έλεγε ότι όποιοι έχουν απαιτήσεις πρέπει μέσα σε 5 χρόνια να ασκήσουν το δικαίωμα καταβολής των αποζημιώσεων για να μην παραγραφούν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρά τα προβλήματα της υγείας του ήταν ο μόνος ηγέτης που διέκοψε αυτή τη παραγραφή με τη διακοίνωση του ’95. Όταν ήρθε το θέμα στο κοινοβούλιο πήραμε την απόφαση να μπει μπροστά στη νέα Βουλή. Δεν έγινε τίποτα. Είναι ντροπή να κλαψουρίζουν μέσα στη Βουλή ότι δεν είχαν το αρχείο. Για αυτό και μόνο πρέπει να τους τιμωρήσει ο ελληνικός λαός, πολιτικά πρωτίστως. Οι αποζημιώσεις δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά και ιστορική μνήμη για τους ανθρώπους που επέλεξαν να θυσιαστούν για τη πατρίδα και τώρα εξευτελίζονται από τη σημερινή υποτέλεια που επιδεικνύεται. Η προσπάθεια αυτή είμαι βέβαιος ότι θα δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

- Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Κουρουμπλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου